Τα Μυστικά των Μετοχών της Σοφοκλέους
http://favlos.forumgreek.com/
Λίγα λόγια για εμένα

http://favlos.forumgreek.com/

Αρκετά χρόνια στο Χρηματιστήριο ως επαγγελματίας και ως επενδυτής.Παράλληλα μέλος Δ.Σ. διάφορων Α.Ε. με αντικείμενο την Χρηματαγορά την Πληροφορική την Ενέργεια και την Διαχείριση Υδάτινων Πόρων.Συγγραφέας του βιβλίου ''Τα Μυστικά των Μετοχών της Σοφοκλέους'' εναν οδηγό συμπεριφοράς των μετοχων του ΧΑ.Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Δ. (Σύλλογος Επενδυτών Διαδικτύου) favlos118@gmail.com
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΕΧΕΙ Η BASF ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
1271 αναγνώστες
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2007
23:02
Μια γενετικά τροποποιημένη πατάτα ...μήλο της έριδος για την Ε.Ε

ΜΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ τροποποιημένη πατάτα, η οποία ενδέχεται να είναι ο πρώτος τέτοιος οργανισμός, του οποίου η καλλιέργεια θα νομιμοποιηθεί στην ΕΕ, ενδέχεται να μετατραπεί σε «μήλο της έριδος» μεταξύ των εταίρων, μία διαίρεση που έχει οξυνθεί έπειτα από το αίτημα του παρασκευαστή της να του επιτραπεί να χρησιμοποιεί τα κατάλοιπα για την παραγωγή ζωοτροφής.

Η βαθιά διαίρεση στους κόλπους της ΕΕ έγινε εμφανής σήμερα κατά την ψηφοφορία των ειδικών από τις 27 χώρες, οι οποίοι κλήθηκαν ν΄αποφασίσουν για το αίτημα της μεγάλης γερμανικής εταιρείας BASF.

Δώδεκα χώρες ψήφισαν κατά (Αυστρία, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Λετονία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Πολωνία, Ουγγαρία, Δανία, Ρουμανία, Σλοβενία), πέντε απείχαν (Πορτογαλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Γερμανία) και δέκα υπερψήφισαν (Φιλανδία, Ισπανία, Βουλγαρία, Εσθονία, Βρετανία, Ολλανδία, Σλοβακία, Λιθουανία, Σουηδία, και Τσεχία).

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται, και δεδομένου του διχασμού των 27 για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς), η Κομισιόν θα παραπέμψει το θέμα στο συμβούλιο των αρμοδίων επιτρόπων, οι οποίοι θα έχουν διορία ενός τριμήνου για να λάβουν κάποια απόφαση.

Εάν και στην περίπτωση αυτή δεν προκύψει πλειοψηφία, η Κομισιόν θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση, κατά πάσαν πιθανότητα θετική καθώς θα στηριχθεί στη γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSA),η οποία συνηγορεί υπέρ της καλλιέργειας. Στα τέλη του 2005, η EFSA είχε αποφανθεί πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία ανθρώπων, ζώων, αλλά και στο περιβάλλον από τη χρήση αυτής της πατάτας.

Ωστόσο, η γνωμοδότηση αυτή έχει συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeiace, οι οποίες υποστηρίζουν πως η νέα πατάτα (ονόματι Amflora, εξολοκλήρου από άμυλο) εμπεριέχει ένα γονίδιο το οποίο είναι ανθεκτικό σε ορισμένα αντιβιοτικά.

Για να επιτύχει την ολοκληρωτική περιεκτικότητα της Amflora σ» άμυλο έχει αποκλεισθεί η συγκέντρωση αμυλόζης, ενός άλλου συστατικού της κανονικής πατάτας, που πλέον συγκεντρώνεται μόνον στη φλούδα της, συνεπώς η εξαγωγή της στοιχίζει λιγότερο στις βιομηχανίες.

Η BASF έχει ζητήσει να της επιτραπεί η καλλιέργεια της πατάτας, αλλά ταυτόχρονα αιτείται να έχει το δικαίωμα να μεταπωλεί την πούλπα, που απομένει μετά την κατεργασία του αμύλου και τις φλούδες της πατάτας ως ζωοτροφή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

10/10 23:43  elenitsa 1
Καθε μερα και χειροτερα,η μηπως να πω ...χοιροτερα?Της Παναγιας τα ματια δεν εχουν αφησει οι μαθητευομενοι θεοι.Ποιες αρρωστειες αραγε θα ξεπηδησουν στο μελλον,ως αποτελεσμα της αμεσης η εμμεσης καταναλωσης μεταλλαγμενων?Δημοψηφισματα στις ρημαδες τις "δημοκρατιες"της ευρωπαικης ενωσης δεν προβλεπονται?Για ολα μονοι τους αποφασιζουν?
10/10 23:54  favlos
Παρήγορο ότι ο Έλληνας ψηφισε κατά.Άλλη παρατήρηση 5 νέες χώρες ψηφισαν υπέρ.Αυτη την είδηση δεν την ειδα ή ακουσα σε κανάλι-ραδιόφωνο...
11/10 01:32  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ο καυγάς φίλε μου είναι δια τα royalties και βεβάιως κατα μια (όχι και τόσον περίεργη έννοια) την προστασία των εσωτερικών αγορών. Τώρα που και οι Ευρωπαίοι άρχισαν να μπαίνουν σιγά σιγά και που λήγουν αι πρώται πατένται αι εν ΗΠΑ, αναμείνατε περαιτέρω εξάπλωσιν.

αι νέαι χώραι συμβαδίζουν μετά του Ατλαντικού στρατοπέδου...
11/10 19:49  zaftheo
Το δεύτερο σκέλος στο οποίο αναφέρεστε (χρησιμότητα των παραπροϊόντων επεξεργασίας ως ζωοτροφή) είναι εύκολη υπόθεση και είναι βέβαιη η σχετική άδεια αφού παραπλήσια προϊόντα ζωοτροφών γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου και σόγιας κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ και την Ελλάδα.
Στο πρώτο σκέλος, η καλλιέργεια δηλαδή της εν' λόγω πατάτας αντιτίθεται στο έως τώρα κοινοτικό δίκαιο και ακόμη και η υπερψήφιση της καλλιέργειας από την επιτροπή ελέγχου δεν θα σήμαινε σε καμία περίπτωση την de facto κυκλοφορία του προϊόντος στην ΕΕ.

Σχετικά με το blog
Κάθε σχόλιο γνώμη και αναφορά σε μετοχές δεν ειναι προτροπή αγοράς ή πώλησης.

http://favlos.forumgreek.com/

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις