Τα Μυστικά των Μετοχών της Σοφοκλέους
http://favlos.forumgreek.com/
Λίγα λόγια για εμένα

http://favlos.forumgreek.com/

Αρκετά χρόνια στο Χρηματιστήριο ως επαγγελματίας και ως επενδυτής.Παράλληλα μέλος Δ.Σ. διάφορων Α.Ε. με αντικείμενο την Χρηματαγορά την Πληροφορική την Ενέργεια και την Διαχείριση Υδάτινων Πόρων.Συγγραφέας του βιβλίου ''Τα Μυστικά των Μετοχών της Σοφοκλέους'' εναν οδηγό συμπεριφοράς των μετοχων του ΧΑ.Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Δ. (Σύλλογος Επενδυτών Διαδικτύου) favlos118@gmail.com
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Βερνίκος (Υπουργός σήμερα )
4081 αναγνώστες
Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012
11:59

 

Η βασική ιδέα του μεγαλομέτοχου Βερνίκου στην εισηγμένη ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. ήταν η έξοδος της εισηγμένης από το ΧΑ αλλά αντί δημόσιας προσφοράς,επέλεξε έμμεση έξοδο χρησιμοποιώντας όλες τις  νομιμοφανείς μεθόδους και κάνοντας χρήση των άφθονων χρηματοοικονομικών εργαλείων που παρέχονται,πετυχαίνοντας έτσι να  πλήξει οικονομικά  τους μετόχους μειοψηφίας ενώ ο ίδιος να μείνει με τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας Βερνίκος χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ .

Η ιστορία ξεκινάει  στις  8/10/2003 όταν ο Γ.Λεβεντάκης αγοράζει πακέτο 580.000  μετοχών από τον Βερνίκο Γεώργιο και την Βερνίκου Μαρίνα αντί 1 εκ. ευρώ (ποσοστό επί του συνόλου 6,5%)
Η είσοδος Γ.Λεβεντάκη χαιρετίζεται με ενθουσιασμό από τον Βερνίκο και παρουσιάζεται ως άνοιγμα σε νέες δραστηριότητες που είναι η Γεωργική Βιομηχανία που αντιπροσωπεύει η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ Α.Ε. συμφερόντων  Γ.Λεβεντάκη
Αργότερα στις 7/1/2004 ο Γ.Λεβεντάκης με επιστολή του στην Βερνίκος Κόττερα εισηγείται Γενική Συνέλευση ώστε να κριθεί και να αποφασιστεί η συμμετοχή της Βερνίκος στο μετοχικό κεφάλαιο της Ε.Ε.Α.Ε.
Πράγματι στις 17/2/2004 γίνεται η Γ.Σ. της Βερνίκος που αποφασίζει πώληση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της Βερνίκος στον Γεώργιο Βερνίκο ως φυσικό πρόσωπο ενώ τα χρήματα που θα αντληθούν από την πώληση θα χρησιμοποιηθούν για αγορά ποσοστού στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ Α.Ε. συμφερόντων  Γ.Λεβεντάκη.
Στη Γ.Σ. αποφασίζεται η πώληση όλων των περιουσιακών στοιχείων της Βερνίκος Κόττερα στον Γεώργιο Βερνίκο αντί 8,7 εκ, ευρώ τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ώστε να αγοραστεί το 19,8% της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ Α.Ε.
Δηλαδή στην ουσία βγαίνει εκτός ταμπλό το σύνολο της Βερνίκος Κόττερα και περνάνε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στον Γεώργιο Βερνίκο και σε εταιρείες συμφερόντων του,ενώ η εταιρεία αλλάζει σκοπό και χέρια,χρησιμοποιώντας το σύνολο και επιπλέον του ποσού που αντλήθηκε από την πώληση για να αγοράσει το 19.8% των Ε.Ε.Α.Ε. αντί ποσού 10,3 εκ ευρώ.
Αποτιμά δηλαδή την εταιρεία Ε.Ε.Α.Ε. στα 52 περίπου εκατομμύρια όταν η εταιρεία χρωστούσε στις 30/6/2004 περί τα 76,5 εκ ευρώ.
Παρά τις μεγάλες όμως προοπτικές που ‘έβλεπε’ ο Γ.Βερνίκος στις νέες δραστηριότητες της εταιρείας Λεβεντάκης πλέον,ο ίδιος φρόντισε να μειώσει την μετοχική του συμμετοχή στην εταιρεία από το 37,28% τον Ιούλιο του 2004 στο 4,91% το Νοέμβριο του 2005 πράξη που απλά επιβεβαιώνει το προφανές της εξόδου Βερνίκου και εγκατάλειψης του εναπομείναντος κουφαριού.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι πούλησε μέσω της Ολύμπιας ΑΧΕΠΕΥ  1.192.600 μετοχές από τις 2/11/2004 έως 31/1/2005 όταν η τιμή της μετοχής βρισκόταν πέριξ των 3 ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την χρονική περίοδο που τα assets της Βερνίκος Κόττερα ρευστοποιούνται η αξία της εταιρείας στο ταμπλό ήταν σχεδόν διπλάσια των 8,7 εκ ευρώ που ‘δόθηκε’ για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
Ακόμα δηλαδή και η καταφανώς εικονική αγορά από τον Βερνίκο Γεώργιο των assets της Βερνίκος Κόττερα έγινε με discount που άγγιζε το 50%.
Τώρα αν εξεταστεί η καταβολή των αντληθέντων κεφαλαίων μαζί με διαθέσιμα της εταιρείας ώστε να αγοραστεί το 19.8 % των Ε.Ε.Α.Ε και αυτή η αγοραπωλησία μοιάζει μεν νομιμοφανής αλλά είναι εξοφθάλμως εικονική αφού κανένας άνθρωπος της αγοράς δεν θα αποτιμούσε εκκοκκιστήριο στην τιμή των 52 εκ όταν μάλιστα  υπήρχε δανεισμός ύψους 76,5 εκ ευρώ
Βέβαια και αυτό είναι νομοτύπως σωστό αφού οι δύο οίκοι αναφέρουν στο πληροφοριακό σημείωμα τα εξής καταπληκτικά ώστε να υποστηρίξουν την έκθεσή τους και την εξωπραγματική κεφαλαιοποίηση:
"Διευκρινίζεται ότι το ύψος του χρέους προς τα ίδια κεφάλαια (12,61 φορές) δεν αποτελεί αμιγώς αρνητική παράμετρο, αφού ενδεχομένως να αντικατοπτρίζει διαφορές στην πιστοληπτική ικανότητα αλλά και στη στρατηγική στη διάρθρωση των πηγών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων".
Στη συνέχεια αυτό που έμεινε ως εταιρεία Λεβεντάκης πλέον,ήταν ένα κουφάρι που στην ουσία είχε μείνει και οι μέτοχοι μειοψηφίας είχαν μείνει με χαρτιά που δεν είχαν αξία αφού φρόντισε το δίδυμο Βερνίκος-Λεβεντάκης να αδειάσει την εταιρεία από τα περιουσιακά της στοιχεία και μάλιστα στη συνέχεια να μην τηρηθεί κανένας κανόνας,ούτε τα βασικά που απαιτούνται από την χρηματιστηριακή νομοθεσία και έτσι μετά από σειρά αναστολών,προστίμων και αναβολών των Γενικών συνελεύσεων η εταιρεία να διαγραφεί οριστικά το 2007 και έτσι να χαθεί η όποια ελπίδα ανάκτησης χρημάτων από του μετόχους μειοψηφίας.

Υπήρξε και ένα πρόστιμο από την ΕΚ ύψους 200.000 ευρώ στους Βερνίκο-Λεβεντάκη διότι
‘’ κατά το χρονικό διάστημα 2003 έως 2005 διέδιδαν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας από τον κ. Γ. Λεβεντάκη και την αποχώρηση του κ. Βερνίκου από αυτή, καθώς και τη μεταβίβαση από την εταιρία προς τον τελευταίο,του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων’’
Πρόστιμο που αμφισβητήθηκε από τους ενδιαφερομένους και μέχρι τώρα δεν έχει τελεσιδικήσει

http://www.ase.gr/content/gr/Announcements/CompaniesPress/Press.asp?press_id=10277


Η τότε παρέμβαση του ΣΕΔ για το θέμα

Αθήνα, 11 / 12 /2009
Αρ. Πρωτ : 220/2009

Επιστολή ΣΕΔ
Προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
κ. Ανέστη Γαβριηλίδη
Κοινοποίηση:
Προς όλους τους Ιδιώτες Επενδυτές
Φορείς Κεφαλαιαγοράς
Όλα τα ΜΜΕ

Θέμα: Επιβολή προστίμου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε μέλη Δ.Σ. των εταιρειών "Βερνίκος"-"Λεβεντάκης"

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της «Βερνίκος Κότερα Ναυτιλιακή και Συμμετοχών Α.Ε.» (μετέπειτα «Γ. Λεβεντάκης Textiles, Βαμβάκι, Νήμα, Ύφασμα, Συμμετοχές Α.Β.Ε.Ε.»)

Ο Σ.Ε.Δ. είχε πρωτοστατήσει στην αναβολή των γενικών συνελεύσεων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2004, και είχε ασκήσει έντονη κριτική στην διοίκηση της εταιρίας για τον νομιμοφανή, αλλά αντίθετο σε κάθε έννοια ηθικής, τρόπο που επέλεξε να εμφανίσει την ουσιαστική έξοδό της εταιρίας από το χρηματιστήριο, σαν επενδυτική ευκαιρία στον προβληματικό κλάδο της υφαντουργίας.

Ακόμα και μετά την «νόμιμη» απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τον Ιούνιο του 2004 καταγγείλαμε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την «νομιμοφανή» ουσία της απόφασης και τις «ληστρικές» αποτιμήσεις εις βάρος των μετόχων μειοψηφίας, με βάση τις οποίες έγινε η «συμφωνία» μεταμόρφωσης της «Βερνίκος Κότερα Ναυτιλιακή και Συμμετοχών Α.Ε.» σε «Γ. Λεβεντάκης Textiles, Βαμβάκι, Νήμα, Ύφασμα, Συμμετοχές Α.Β.Ε.Ε.» και την οδυνηρή για κάποιους μετόχους κατάληξή της.

Ελπίζουμε ότι με αυτές μας τις ενέργειες, έως ένα βαθμό, βοηθήσαμε κάποιους Ιδιώτες Επενδυτές που είχαν κάνει το λάθος να εμπιστευθούν τη «Βερνίκος Κότερα Ναυτιλιακή και Συμμετοχών Α.Ε», να διασώσουν ένα μέρος της περιουσίας τους.

Θέλουμε για άλλη μια φορά να υπενθυμίσουμε σε όλους Επενδυτές την προσοχή με την οποία πρέπει να αξιολογούν τις επιλογές τους. Οι οικονομικές κυρώσεις που επεβλήθησαν από την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποτελούν μόνο μια ηθική δικαίωση.

Το ατυχές γεγονός της μετάλλαξης στα μέσα του 2004, μιας υγιούς επιχείρησης ναυτιλιακού τουρισμού , σε υπερχρεωμένο εκκοκκιστήριο με αποτίμηση περίπου 50 εκ. ευρώ και χρέη άνω των 70 εκ. ευρώ στην Αγροτική τράπεζα, οι αναστολές διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας στις αρχές του 2005 και του 2006 και τέλος η διαγραφή της στα τέλη του 2007, είναι δυστυχώς μια σκληρή πραγματικότητα με τραγικές οικονομικές συνέπειες για τους Ιδιώτες Επενδυτές, που εκπροσωπεί ο ΣΕΔ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος....................Ο Γεν.Γραμματέας
Μπάμπης Εγγλέζος............Γιάννης Σαρρής
 

Συμπέρασμα:

Νομιμοφανείς διαδικασίες αλλά στην ουσία είναι μια μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από την τσέπη των μετόχων μειοψηφίας στην τσέπη του μεγαλομετόχου που χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα και μη χρηματοοικονομκά εργαλεία ώστε να μην πληρώσει μια έξοδο μέσω δημόσιας προσφοράς,διαλέγοντας έναν τρόπο που θυμίζει την εφιαλτική ρήση Βουλγαράκη ;

‘’Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό’’

Αξιολογήστε το άρθρο 
14 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

25/06 11:43  favlos
Ακούγεται ότι Ο Βερνίκος μετά τις δημοσιεύσεις ετοιμάζεται να υποβάλλει παραίτηση!
25/06 12:38  favlos
Στον Έβρο ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης Τουρκίας.
http://e-evros.gr/index.php?sec=85&cid=14291

Αυτή η αφίσα,στο link, κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα σε αυτήν στον Έβρο θα βρεθεί ο πρόεδρος του τουρκικού κόμματος ΜΗΡ, Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης, που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως λίκνο των Γκρίζων Λύκων.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί αναμένεται να επισκεφτεί το Μεγάλο Δέρειο στις 27 Ιουνίου, όπου και αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:00π.μ.

Η αφίσα μάλιστα λέει ‘ΕΡΧΕΤΑΙ…’ ενώ καλεί όλους τους Δυτικοθρακιώτες να παρευρεθούν γράφοντας ‘Όλοι οι Δυτικοθρακιώτες συμπολίτες μας του Έβρου είναι καλεσμένοι’.

Η είδηση μεταδόθηκε και από τουρκόφωνα μέσα ενημέρωσης, λένε οι πληροφορίες, και σύμφωνα με αυτά ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα επισκεφτεί και άλλα μέρη του Έβρου.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί στην περιοχή μας, καθώς το Σεπτέμβριο του 2010 που είχε προγραμματιστεί επίσκεψή του στη Θράκη, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.
------------
Αν δούμε τα αποτελέσματα της 17/6/2012 έχουμε τρεις βουλευτές της μουσουλμανικής μειονότητας,είναι ο Χατζηοσμάν Αχμέτ του Πασοκ στην Ροδόπη,Ο Καραγιουσούφ Αϊχάν του Σύριζα στην Ροδόπη και ο Ζεϊμπέκ Χουσείν του Σύριζα στην Ξάνθη.

Δηλαδή στην περιοχή Ροδόπης που έχει τρεις έδρες αποτελούν πλειοψηφία,ενώ στην Ξάνθη κατέχουν την μία από τις τρεις έδρες.

Στην ουσία δηλαδή το πλαφόν του 3% κόβει το δρόμο σε αμιγώς μουσουλμανικά κόμματα και βάζει μέσα στα κόμματα τους μειονοτικούς μουσουλμάνους που επιλέγονται από όλα τα κόμματα για την συλλογή ψήφων.

Ανακόπτεται έτσι το πρόβλημα που θα είχαμε από κόμματα αποσχιστικά που θα άκουγαν την Τουρκία,αλλά πάλι πρέπει να σταματήσει αυτή η συμμετοχή μουσουλμάνων για τα ψηφαλάκια.
25/06 12:39  favlos
Το μέτρο του 3% που καθιερώθηκε πριν μια 20ετία περίπου ώστε να ανακόψει την είσοδο του Κόμματος εμπιστοσύνης του Σαδίκ λειτουργεί για το σκοπό που δημιουργήθηκε αλλά μένει ακόμα η πρόταξη της Εθνικής συνείδησης πάνω από το κομματικό όφελος από τα κόμματα.
26/06 18:22  favlos
25/06 11:43 favlos
Ακούγεται ότι Ο Βερνίκος μετά τις δημοσιεύσεις ετοιμάζεται να υποβάλλει παραίτηση!

http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/374542/paraitithike-o-ufupourgos-nautilias-g-vernikos/

Παραιτήθηκε ο Βερνίκος
26/06 19:10  PREMIUM
Αυτό έλειπε Νίκο να παραιτιόταν από την ... off~shore :-)
Εψές στον Τρανταφυλλο~πουλο αναφέρθηκε υποτιμητικά σε μας τους ... επενδυτές ! Επομένως, άλλος ένας λόγος παραίτησης :-)
26/06 21:50  favlos
Τον άκουσα,δεν είμαστε αθώοι,μαζί τα φάγαμε κλπ σαν κόκκους απο εκκοκκιστήριο μας βλέπει

Πολύ μεγάλο λαμόγιο και έφαγε πολλά από τους μικρούς,άντε γεια ;)

(φυσικά δεν ήταν το θέμα της off shore)
26/06 21:56  PREMIUM
Ο Μάκης πόσταρε σε φωτό και τον ωραίο το ... γαμπρό του ! Ποπό καμάρι που τόχε ο ... ιδεολόγας ! Του θύμισε μάλλον τα νιάτα του ! Αχα χα χα χα :-)
26/06 22:16  favlos
Σίγουρα χεχε ίδιες πρακτικές :)

άσε μην γράψω τίποτα για το θαύμα αυτό,δημιούργημα του Σόρος γιατί όπως είδες ;-)
27/06 06:53  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Μίκο ! Πόσες τσούπες σου έχουν τραγουδήσει το : Upside - down http://www.capital.gr/messages/showTopic.asp?id=3123784&pg=1&pid=3123784&orderdir=asc#post_3123784 ;-)
27/06 06:54  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
* ... νίκο :-)
17/07 15:45  kanapedatos
20/07 13:34  favlos
Τέλος του μήνα θα κυκλοφορήσει το δεύτερο τεύχος του ΣΕΔ

Εκτός από τα θέματα μετοχικού ακτιβισμού έχει και θέματα αγοράς αλλά και εκπλήξεις
με άρθρα του Βαγγέλη Νταγκουνάκη,του Μπάμπη Εγγλέζου,Σαμαρά,δικό μου αλλά άλλων φίλων

Το πρώτο τεύχος είχε και την πρόβλεψη της σημερινής κίνησης των οτε-οπαπ-δεη ως αντικαταστάτες των τραπεζών
στο δικό μου άρθρο

εδώ το πρώτο τεύχος σε pdf
http://www.nepof.eu/SED1.pdf

και σε μορφή περιοδικού εδώ

www.sed.gr

Σχετικά με το blog
Κάθε σχόλιο γνώμη και αναφορά σε μετοχές δεν ειναι προτροπή αγοράς ή πώλησης.

http://favlos.forumgreek.com/

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις