Τα Μυστικά των Μετοχών της Σοφοκλέους
http://favlos.forumgreek.com/
Λίγα λόγια για εμένα

http://favlos.forumgreek.com/

Αρκετά χρόνια στο Χρηματιστήριο ως επαγγελματίας και ως επενδυτής.Παράλληλα μέλος Δ.Σ. διάφορων Α.Ε. με αντικείμενο την Χρηματαγορά την Πληροφορική την Ενέργεια και την Διαχείριση Υδάτινων Πόρων.Συγγραφέας του βιβλίου ''Τα Μυστικά των Μετοχών της Σοφοκλέους'' εναν οδηγό συμπεριφοράς των μετοχων του ΧΑ.Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Δ. (Σύλλογος Επενδυτών Διαδικτύου) favlos118@gmail.com
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Μέσα από το μάτι του Κυκλώνα
1473 αναγνώστες
Κυριακή, 9 Μαΐου 2010
16:55

 

Σήμερα που έβλεπα τις τιμές σε αρκετά χαρτιά ξύπνησε το ενδιαφέρον μου.

 

Η φημολογία θέλει κρατικές εταιρείες να δίνουν κομμάτια τους (νερά,λιμάνια,ΔΕΗ,ΕΛΠΕ),αλλά και εταιρείες που δεν είναι εισηγμένες να βγαίνουν στο σφυρί (Πάρνηθα,Λάρκο,ΔΕΠΑ κλπ),την Ελλάδος να έχει στην ατζέντα της διανομή δωρεάν μετοχών,τον ΟΤΕ να είναι,καιρό τώρα,στην αναμονή αν θα αυξήσει ο γερμανός το ποσοστό του και πλήθος μικρές απαξιωμένες εταιρείες (διον,ιππκ,αλαπις κλπ)να μαζεύουν τα χαρτιά τους με reverse split περιμένοντας το νέο ανοδικό κύκλο που θα έχει ΑΜΚ και πληθωρισμό χαρτιών.

Η γενική εικόνα επηρεάζει φυσικά  το ΧΑ αλλά περιπτώσεις όπως της ΔΕΗ,ΜΕΤΚ,ΟΠΑΠ που ο τελευταίος ‘κρέμασε’ μετά από αρκετό καιρό,δεν αφήνουν αδιάφορους τους παίκτες που μαζεύουν χαρτιά ή πουλάνε σε τεχνικές αντιδράσεις και ξαναμαζεύουν χαμηλότερα μειώνοντας τον μέσο όρο κτήσης.( short selling δηλαδή αλλά με διαφορετικό τρόπο και βέβαια με άλλη μεθοδολογία).

Αν θέλουμε να δούμε άλλες περιπτώσεις όπως την επαναφορά της ΝΕΛ στο ταμπλό με άλλη τιμή από αυτή που είχε βγεί,0,30€ αντί 0,48€  όπως έκρινε ο σύμβουλος,στην κατηγορία επιτήρησης διότι οι ζημιές χρήσης 2009 ήταν μεγαλύτερες από το 30% της καθαρής της θέσης.

Το ερώτημα αν ο σύμβουλος,ασχέτως αν νομικά ευσταθεί,μπορεί να αντικαταστήσει την ελεύθερη διαπραγμάτευση μιας εισηγμένης και να μπορεί να καθορίσει την τιμή στο ταμπλό μέσω μιας έκθεσης είναι προς εξέταση.

Μάλλον καλύτερα να έμπαινε με την τιμή που βγήκε και η τιμή θα έφτανε όπως συνήθως συμβαίνει εκεί που η αγορά πιστεύει ότι πρέπει να είναι.

Η τιμή που έχει στο ταμπλό μια εισηγμένη ακόμα και αν έχει τεθεί προσωρινά εκτός διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να καθορίζεται από εκθέσεις.

Αν αυτό γινόταν θα είχαμε εκτιμητές και θα καθόριζαν τις τιμές και εμείς απλώς κάθε μήνα θα κάναμε κάποιες πράξεις.

Το χρηματιστήριο όμως έχει άλλη λειτουργία όπως είναι γνωστό σε όλους εμάς τους υπόλοιπους.

 

Όπως κουραστικά επαναλαμβάνω τα χρηματοοικονομικά εργαλεία μπορούν να βουλιάξουν μια μετοχή,ένα τοπικό χρηματιστήριο και εσχάτως χώρες.

Αυτό το απλό θέμα έδειξαν να αγνοούν οι κυβερνώντες όλων των κρατών προσηλωμένοι στα παλιά μοντέλα επιβολής,γεγονός που οδήγησε την κατάσταση σε αυτό το κρίσιμο σημείο.(Η συνολική παγκόσμια κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων ανέρχεται στα 30 τρις και τα παράγωγα προϊόντα στα 600 τρις)

Βλέπω σήμερα Κυριακή 9/5/10 ότι υπάρχει γενική κινητοποίηση ώστε να μπει φρένο στις επιθέσεις του παγκόσμιου κεφαλαίου που απειλούν πλέον μεγάλες χώρες και οικονομίες αφού το πειραματόζωο,η Ελλάδα δηλαδή,ήταν εύκολο να χειραγωγηθεί σαν χαρτί δεύτερης διαλογής τύπου λαναρόχαρτου.

Η αποτελεσματικότητα θα είναι ανάλογη του τρόπου κίνησης που θα επιλεγεί ως άμυνα.

Ασαφείς διατυπώσεις τύπου 25/3 θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα.

Τέλος ένα μεγάλο θέμα,των οίκων αξιολόγησης,πρέπει να λυθεί άμεσα αφού ανεξέλεγκτα συμμετέχουν και είναι μέρος αλλά και δημιουργοί της σημερινής κατάστασης. 

Αξιολογήστε το άρθρο 
12 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

09/05 17:15  Α45
Αγαπητέ Νίκο,εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις και επισημάνσεις σου,δεν κατάλαβα όμως σε ποιό συμπέρασμα καταλήγει το όλο σκεπτικό σου...Βλέπεις δηλαδή ότι οδεύουμε προς το τέλος του πτωτικού κύκλου?

Προσωπικά,και το γνωρίζεις νομίζω αυτό,έχω επιλέξει μία διαφορετική προσέγγιση,η οποία προς το παρόν μου δείχνει συνέχιση της πτωτικής πορείας της αγοράς.Παρατηρώ δε ότι και οι κυριότερες ξένες αγορές έχουν μπεί σε φάση έντονης πτωτικής κίνησης,η οποία προς το παρόν βέβαια εμφανίζεται σαν διόρθωση,αλλά πιθανώς να αποδειχθεί ότι είναι η αρχή ενός νέου πτωτικού κύκλου.
09/05 17:27  favlos
Βραχυπρόθεσμα και μόνο αναλόγως των μέτρων που θα παρθούν.
http://favlos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=23953&blid=31

Μακροπρόθεσμα και αν μπορούμε να κινηθούμε κόντρα σε γενικότερη διεθνή πτώση,στο sell in may and go away,και σε άλλα αρνητικά,δεν ξέρω.
Βλέποντας και κάνοντας.
10/05 10:13  geokalp
απίθανη η γελοιογραφία

πλέον το ζήτημα είναι που θα διοχετευθεί το φρεσκοτυπωμένο!
10/05 12:44  favlos
Η αγορά δείχνει να αξιολογεί,τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα,θετικά τα μέτρα.
Οι λεπτομέρειες που θα αφορούν στην ευελιξία του μηχανισμού που μέχρι πρωίας συζητιόταν θα κρίνει και την διάρκειά του.
Ας ξεκουραστούμε λίγο βλέποντας τις αγορές πράσινες και την ρηχή αγορά των spreads & cds να ισορροπεί σε λογικά προς το παρόν επίπεδα.

Σχετικά με το blog
Κάθε σχόλιο γνώμη και αναφορά σε μετοχές δεν ειναι προτροπή αγοράς ή πώλησης.

http://favlos.forumgreek.com/

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις