Τα Μυστικά των Μετοχών της Σοφοκλέους
http://favlos.forumgreek.com/
Λίγα λόγια για εμένα

http://favlos.forumgreek.com/

Αρκετά χρόνια στο Χρηματιστήριο ως επαγγελματίας και ως επενδυτής.Παράλληλα μέλος Δ.Σ. διάφορων Α.Ε. με αντικείμενο την Χρηματαγορά την Πληροφορική την Ενέργεια και την Διαχείριση Υδάτινων Πόρων.Συγγραφέας του βιβλίου ''Τα Μυστικά των Μετοχών της Σοφοκλέους'' εναν οδηγό συμπεριφοράς των μετοχων του ΧΑ.Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Δ. (Σύλλογος Επενδυτών Διαδικτύου) favlos118@gmail.com
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Το μεταναστευτικό μας πρόβλημα-Θ. Π. Λιανός
1402 αναγνώστες
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2007
01:01

 

Με αφορμή το γεγονός της ψήφου των μεταναστών στις εκλογές για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Απο το ΚΕΡΔΟΣ online.................

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν άρχισε η είσοδος εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών στη χώρα μας, διατυπώθηκαν δύο αντίθετες απόψεις σχετικά με τη δημιουργούμενη, εκείνη την εποχή, μεταναστευτική κατάσταση. Πολλοί διετύπωναν φόβους για τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της εισροής παράνομων μεταναστών, όχι μόνον επί της οικονομίας της χώρας, αλλά κυρίως για ό,τι θα επακολουθούσε, όπως π.χ. εγκληματικότητα, πορνεία, πιθανά γκέτο κ.λπ. Από την αντίθετη πλευρά, υπήρχαν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες οι επιπτώσεις της λαθρομετανάστευσης θα ήταν θετικές και επιθυμητές, όσοι δεν είχαν αντίθετη άποψη ήταν ρατσιστές ή έπασχαν από ξενοφοβία.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι απόψεις παραμένουν διιστάμενες. Η εμπειρία των τελευταίων δεκαπέντε ετών δεν φαίνεται να οδήγησε σε σύγκλιση απόψεων. Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, στις φωνές εκείνων που ανησυχούν προσετέθη και αυτή του δημάρχου Αθηναίων κ. Κακλαμάνη. Μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι θεωρεί τη (λαθρο)μετανάστευση «βόμβα που κάποτε θα σκάσει», ότι «η κατάσταση δεν είναι καλή» και ότι πρέπει «να μη φθάσουμε σε σημείο να δούμε εικόνες Παρισιού». Αντίθετα, ο νεαρός κ. Τσίπρας του ΣυΡιζΑ μίλησε, με τη χαρακτηριστική ανευθυνότητα του κόμματός του, «για την κρυφή γοητεία της ξενοφοβίας».

Οι συνέπειες της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων στη χώρα μας είναι πολλές. Γενικά, άλλες είναι αρνητικές, άλλες θετικές. Επίσης για άλλους Ελληνες είναι θετικές, ενώ για άλλους είναι αρνητικές. Το ισοζύγιο μεταξύ αρνητικών και θετικών συνεπειών δεν έχει γίνει ακόμη και είναι αμφίβολο αν μπορεί να γίνει με τρόπο γενικά αποδεκτό. Επιπλέον, οι μελλοντικές συνέπειες είναι ακόμη σημαντικότερες. Το τι ακριβώς θα είναι οι εξελίξεις στο μέλλον, όμως, εξαρτάται από τις σημερινές μας αποφάσεις.

Για τον λόγο αυτό, έχω την εντύπωση ότι η πλέον σωστή τοποθέτηση είναι εκείνη που προτείνει τα εξής βήματα ως προς τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας: Το πρώτο βήμα είναι ο προσδιορισμός του αριθμού των μεταναστών που νομίζουμε ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να δεχθεί χωρίς κοινωνικές τριβές και προβλήματα. Το δεύτερο βήμα είναι η απομάκρυνση με κάθε μέσο των υπεράριθμων χωρίς καμία ανοχή για τους λαθρομετανάστες και η νομιμοποίηση όλων όσοι θεωρούνται χρήσιμοι για τη χώρα. Το τρίτο βήμα (και δυσκολότερο) είναι η διαμόρφωση πολιτικής για την ένταξη των νομίμων μεταναστών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία χωρίς καμία διάκριση σε βάρος τους ή υπέρ αυτών. Για παράδειγμα, είναι αναγκαίο η ελληνική πολιτεία να αναγνωρίσει τα πανεπιστημιακά πτυχία που κατέχουν οι μετανάστες και να γίνουν δεκτοί στα διάφορα επαγγελματικά Επιμελητήρια, ώστε να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Ομως, δεν είναι ανάγκη, ούτε είναι σκόπιμο, το ελληνικό κράτος να οργανώσει ξενόγλωσσα σχολεία για τα παιδιά των μεταναστών, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι ανόητοι (αυτό θα ήταν παράγων αποκλεισμού των παιδιών από την ελληνική κοινωνία).

Ο χειρισμός του μεταναστευτικού προβλήματος, που εν μέρει μόνοι μας δημιουργήσαμε, είναι εξαιρετικά λεπτός. Θα πούμε περισσότερα στο επόμενο άρθρο.


Ο κ. Θ. Π. Λιανός είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Απο την Ισοτιμία

Η είδηση πέρασε στα... ψιλά των ΜΜΕ αλλά σίγουρα είναι αποκαλυπτική. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι εξαγωγές κεφαλαίων των μεταναστών που διαμένουν στην Ελλάδα προς τη χώρα προέλευσής τους, έφτασαν το 2006 τα 500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Όπως αναφέρει η Εurostat, από τα 500 εκατ. ευρώ που απέστειλαν οι μετανάστες που διαμένουν στη χώρα μας, τα 400 εκατ. ευρώ είχαν προορισμό κάποια τρίτη χώρα -εκτός δηλαδή ΕΕ- ενώ 100 εκατ. ευρώ είχαν προορισμό κάποιο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Για άλλη μια φορά οι αριθμοί έρχονται να ξεσκεπάσουν όλες εκείνες τις φωνές που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλοι οι μετανάστες στη χώρα μας υποφέρουν, δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, οι κακοί εργοδότες τους εκμεταλλεύονται και άλλα παραμυθάκια για κακούς λύκους που εκμεταλλεύονται τις αθώες κοκκινοσκουφίτσες.

Η Ελλάδα, χωρίς να αγνοούμαι τις θλιβερές και καταδικαστέες εξαιρέσεις, ως χώρα αποτελεί όαση για τους οικονομικούς μετανάστες, που μπορούν και προκόβουν και ενισχύουν τις οικονομίες των χωρών τους και των οικογενειών τους με συνάλλαγμα και μάλιστα σε ισχυρό νόμισμα. Οπότε ούτε τα ξενόφοβα μας ταιριάζουν ούτε τα κλαψιάρικα περί κακομοίρηδων, που δεν έχουν να φάνε.

Νίκος Ελευθερόγλου

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
14 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

14/11 11:01  vampire
ευτυχώς που οι υπεύθυνες κυβερνήσεις των τελευταίων 15 χρόνων αντιμετώπισαν το πρόβλημα και τώρα είναι έτοιμο να σκάσει!
14/11 12:16  favlos
Θα γινει όπως Ζωνιανά,Σκόπια.Όταν κάτι φτάνει στο αμήν,τρέχουμε.

Σχετικά με το blog
Κάθε σχόλιο γνώμη και αναφορά σε μετοχές δεν ειναι προτροπή αγοράς ή πώλησης.

http://favlos.forumgreek.com/

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις