Τα Μυστικά των Μετοχών της Σοφοκλέους
http://favlos.forumgreek.com/
Λίγα λόγια για εμένα

http://favlos.forumgreek.com/

Αρκετά χρόνια στο Χρηματιστήριο ως επαγγελματίας και ως επενδυτής.Παράλληλα μέλος Δ.Σ. διάφορων Α.Ε. με αντικείμενο την Χρηματαγορά την Πληροφορική την Ενέργεια και την Διαχείριση Υδάτινων Πόρων.Συγγραφέας του βιβλίου ''Τα Μυστικά των Μετοχών της Σοφοκλέους'' εναν οδηγό συμπεριφοράς των μετοχων του ΧΑ.Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Δ. (Σύλλογος Επενδυτών Διαδικτύου) favlos118@gmail.com
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Απλά οικονομικά απο την Γνώμη της Ναυτεμπορικής
1541 αναγνώστες
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008
10:51

''Η αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών συνεχίζει να αποτελεί κύριο στήριγμα, όχι μόνο των αγορών χρήματος και πίστης, αλλά και των χρηματιστηρίων, ενώ οι μειώσεις των επιτοκίων στέλνουν μηνύματα ανακούφισης και στην πραγματική οικονομία.

Με την ευκαιρία, να διευκρινίσουμε ότι τα χρηματιστήρια ανήκουν στις πραγματικές αγορές κεφαλαίου, που είναι κάτι διαφορετικό από τις αγορές χρήματος. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, οι μειώσεις επιτοκίου αποτελούν μάννα εξ ουρανού.

Στις μεν αγορές χρήματος και πίστης λοιπόν, μεγαλύτερο ρόλο παίζει η διοχέτευση επαρκούς ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ οι μειώσεις επιτοκίου αποτελούν μια επιπλέον υποβοήθηση προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Αντίστοιχα στις αγορές κεφαλαίου, με κυρίαρχα εδώ τα χρηματιστήρια μετοχικών αξιών, οι μειώσεις επιτοκίου αποτελούν το κύριο μέσο στήριξής τους. Ο λόγος της διαφοροποίησης αυτής είναι ότι οι αγορές μετοχών αποτελούν κομμάτι της πραγματικής οικονομίας, όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει η ανάπτυξη.

Η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος σημαίνει, απλά και ξεκάθαρα, αύξηση όλων των συνιστωσών του, σημαντικότερες των οποίων είναι οι μισθοί των εργαζομένων και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει δε καλύτερο στήριγμα για την ανάπτυξη, από τις μειώσεις των επιτοκίων. Αν και οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου είναι λοιπόν εντελώς διαφορετικές οικονομικές οντότητες, οι μειώσεις επιτοκίων και οι ενέσεις μετρητών ωφελούν τα μάλλα και στις δύο περιπτώσεις.

Για διαφορετικούς όμως λόγους, όπως σημειώσαμε πριν, διότι πρόκειται για δύο σαφώς διακριτές αγορές. Αλλο πράγμα το χρήμα, άλλο το κεφάλαιο. Ας μην ισοπεδώνουμε τα πάντα, στο βωμό της εύκολης... «ενημέρωσης».

Επιστρέφοντας στο ρόλο των κεντρικών τραπεζών, η παρούσα ανάκαμψη των χρηματιστήριων είναι δικό τους έργο. Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, άφησε χθες καθαρά να εννοηθεί ότι σύντομα θα μειωθούν τα βασικά επιτόκια του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρωζώνης. Οι συνέπειες ήταν άμεσες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκαναν άλμα προς τα πάνω και το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα βουτιά προς τα κάτω. Οι λόγοι των δύο αντίθετης φοράς αντιδράσεων είναι εύκολα κατανοητοί, αρκεί να ξεχωρίζουμε το χρήμα από το κεφαλαίο. Το ερώτημα που μένει αναπάντητο όμως είναι το πόσο θα διαρκέσουν οι θετικές επιπτώσεις από μια ακόμα μείωση επιτοκίων;''

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
11 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Κάθε σχόλιο γνώμη και αναφορά σε μετοχές δεν ειναι προτροπή αγοράς ή πώλησης.

http://favlos.forumgreek.com/

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις