Τα Μυστικά των Μετοχών της Σοφοκλέους
http://favlos.forumgreek.com/
Λίγα λόγια για εμένα

http://favlos.forumgreek.com/

Αρκετά χρόνια στο Χρηματιστήριο ως επαγγελματίας και ως επενδυτής.Παράλληλα μέλος Δ.Σ. διάφορων Α.Ε. με αντικείμενο την Χρηματαγορά την Πληροφορική την Ενέργεια και την Διαχείριση Υδάτινων Πόρων.Συγγραφέας του βιβλίου ''Τα Μυστικά των Μετοχών της Σοφοκλέους'' εναν οδηγό συμπεριφοράς των μετοχων του ΧΑ.Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Δ. (Σύλλογος Επενδυτών Διαδικτύου) favlos118@gmail.com
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Ντέιβϊντ Έϊνχορν.Short selling guru...
1646 αναγνώστες
Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2008
18:02
Όταν μίλησε σε δημόσια εκδήλωση,για την πιθανότητα προβλημάτων στην τράπεζα Allied Capital,λέγοντας ότι η μετοχή της είναι υπερεκτιμημένη,προτείνοντας στους ακροατές να πάρουν short θέσεις,άρχισε ένας φοβερός πόλεμος από την Τράπεζα αλλά και από τις αρχές που πάντα θέλουν να προστατέψουν το ίδιο το σύστημα και σε δεύτερη σκέψη τις προβληματικές εταιρείες που το αντιπροσωπεύουν.
 
Ο Ντέιβϊντ Έϊνχορν,ο άνθρωπος που κατάφερε μετά από μια ομιλία του να απογειωθεί η φήμη του και να δει τις short επενδύσεις του στο μεγαλύτερο μέρος τους να υπεραποδίδουν,είναι και ο καταλύτης της κατάρρευσης της Lehman Brothers.
Όχι τόσο σορτάροντας την μετοχή της,κάτι που από μόνο του δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο της εταιρείας,αλλά περισσότερο με την τεκμηρίωση πού δημόσια έδωσε τόσο στην περίπτωση της Allied όσο και της Lehman.
 
Με μεθοδικό τρόπο και βλέποντας πίσω από τους ισολογισμούς,κατάλαβε και στις δύο περιπτώσεις ότι υπήρχαν προβλήματα που αργά ή γρήγορα θα οδηγούσαν τις εταιρείες στις πραγματικές διαστάσεις τους.
 
Φυσικά στην περίπτωση της Allied είχαμε μείωση της τιμής ενώ στην Lehman είχαμε κλείσιμο.
 
Στην δεύτερη περίπτωση ο Έϊνχορν εκτίμησε ότι ήταν υπερεκτεθειμένη σε ενυπόθηκα δάνεια,χωρίς να τα έχει καταγράψει στις λογιστικές καταστάσεις,χρησιμοποιώντας διάφορα τρικ για να καλύψει το πρόβλημα.
 
Εδώ έχουμε ένα hedge fund,το Greenlight Capital,που ξεκίνησε με 1 εκ.δολάρια το 1996 έχοντας τώρα σε διαχείριση πάνω από 5 δις.δολλάρια και όλα αυτά με short θέσεις σε εταιρείες που τεκμηρίωνε δημόσια ότι είχαν πρόβλημα.
 
Δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι δεν σόρταρε και υγιείς περιπτώσεις με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος,αλλά εδώ έχουμε -επιτέλους- μια υγιή όψη του short selling.
 
Με δυό λόγια προειδοποίησε,παίρνοντας ταυτόχρονα θέση-για δικό του κέρδος βέβαια-ότι η Allied και η Lehman ήταν σε πρόβλημα,βοηθώντας τους επενδυτές που δεν έχουν την πρόσβαση και τα εργαλεία που μπορεί να έχει μια εταιρεία σα την Greenlight Capital.
 
Τον γνώρισα στις αρχές της δεκαετίας του 90 παίζοντας μαζί του σε τουρνουά πόκερ.
Ένας κλασσικός νεαρός Εβραίος,με λελογισμένη έπαρση που την συναντάς συχνά στο χώρο του ερασιτεχνικού αλλά και επαγγελματικού πόκερ και στην Χρηματιστηριακή κοινότητα (όταν όλα πάνε καλά)…
 
Φυσικά δεν κράτησα επαφές μαζί του και τον είχα ξεχάσει μέχρι την υπόθεση της Allied Capital και του βιβλίου που έβγαλε με αφορμή την περιπέτεια αυτή.
Το βιβλίο είναι το ‘’Fooling Some of the People All of the Time: A Long, Short Story’’και περιγράφει τον κόσμο των hedge funds και ότι ακολούθησε την ομιλία του σχετικά με την Allied.
 
Του έστειλα ένα email ρωτώντας τον για το θέμα της Lehman και τη γνώμη του αν το short selling ευθύνεται για την πρόσφατη κρίση υπενθυμίζοντας την σύντομη γνωριμία μας.
Ανταποκρίθηκε ευγενικά,λέγοντας ότι δεν απαντάει ποτέ σε ανθρώπους της δημοσιότητας (είχα αναφέρει το βιβλίο μου και το ιστολόγιο) γιατί δεν θέλει να αναπαραχθούν αυτά που λέει και μου απάντησε μόνο off the record με την επιθυμία να μη δουν το φως της δημοσιότητας,κάτι που σέβομαι.
 
Εδώ,θα ήθελα πολύ να δημιουργηθεί ένα ανάλογο fund που δεν θα κάνει απλά αναλύσεις αλλά θα παίρνει θέσεις που θα συνάδουν απόλυτα με τις δημόσιες τοποθετήσεις του.
 
Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τους αποφοίτους των σχολών που έχουν σχέση με το Χρηματιστήριο αλλά και τους δεκάδες Τεχνικούς Αναλυτές που έρχονται από την ΕΚΤΑ ή το εξωτερικό και πιστοποιούνται για να κάνουν μια ανάλυση άκοπα,χωρίς κόστος.
 
Είμαι εδώ-και άλλοι πιστεύω-να βοηθήσω τόσο με το know how όσο και με ποσοστό στην επένδυση.
 
 
 
Αξιολογήστε το άρθρο 
19 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

04/10 18:10  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Εμβαινε Φαυλε! Διερωτώμην πεί μακρόν εάν θα είχαμε ποτέ παρομοίαν πρότασι!ν. Εύγε σας που βγαίνετε μπροστά και καλή τύχη
04/10 18:15  favlos
Thanks Θράσσ :)
Χρειάζεται ανθρώπους που να διψάνε και να πεινάνε...
04/10 19:02  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Κύριε favle, λυπάμαι που με αφήνετε "απέξω".
Διότι βεβαίως δεν "πεινάω"... και υποπτεύομαι ότι τη δική μου Σχολή δεν την συμπεριλαμβάνετε στις "έχουν΄σχέση με το Χρηματιστήριο".
Κάτι "γονιδιακές καταβολές" μόνο κατέχω + το "να με σέρνει από την 1η Γυμνασίου στα πέριξ της Σοφοκλέους" + το θάρρος / θράσος της γνώμης μου (αυτό δικό μου...)

"Νυχτερίδα βάρδιας" - Μ.Κ.
04/10 19:08  favlos
Αυτό το θράσος μ'αρέσει...ειδικά σε γυναίκα.

Σε θέλω χωρίς τον 'άνθρωπο χωρίς ιδιότητες'(δες σχόλια σε προηγούμενο θέμα)
alone...:)
04/10 20:07  talbot
Ο "υπερόπτης" φίλος μας,μήπως είχε απο πίσω του ενα ολόκληρο μηχανισμό και έκλεβε εκκλησίες?Δύσκολο το εγχείρημα για την Ελλ.πραγματικότητα,εύχομαι ολόψυχα αν και όποτε καλή επιτυχία!
04/10 20:12  favlos
talbot πάντα μέσα στο θέμα...όλα επιτρέπονται...

Η κίνηση απόκτησης χρημάτων δεν έχει κάποιο μανδύα ηθικής...αλλά μετα την επενδύουμε όπως εμείς θέλουμε...

Άλλωστε εδώ κανείς δεν τολμάει να κάνει τέτοια πράγματα,ειδικά οι μονίμως διαμαρτυρόμενοι απόφοιτοι των 700 ευρώ που επιμένουν να τους προσλάβουν για να αναδείξουν μετά το ταλέντο τους...
04/10 23:03  NEWYORKER
Προσληψεις ιπταμενων ...κανετε
sir favlo ?
05/10 16:10  favlos
Βέβαια,για μεταφορά κερδών απο αέρος...:)
05/10 17:17  NEWYORKER
Επειδη μου αρεσει η παρανομια , καλυτερα να τα ,<φυγαδευω> σε εξωτικους προορισμους ... sir favlo .
παντως thanks...

Σχετικά με το blog
Κάθε σχόλιο γνώμη και αναφορά σε μετοχές δεν ειναι προτροπή αγοράς ή πώλησης.

http://favlos.forumgreek.com/

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις