Τα Μυστικά των Μετοχών της Σοφοκλέους
http://favlos.forumgreek.com/
Λίγα λόγια για εμένα

http://favlos.forumgreek.com/

Αρκετά χρόνια στο Χρηματιστήριο ως επαγγελματίας και ως επενδυτής.Παράλληλα μέλος Δ.Σ. διάφορων Α.Ε. με αντικείμενο την Χρηματαγορά την Πληροφορική την Ενέργεια και την Διαχείριση Υδάτινων Πόρων.Συγγραφέας του βιβλίου ''Τα Μυστικά των Μετοχών της Σοφοκλέους'' εναν οδηγό συμπεριφοράς των μετοχων του ΧΑ.Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Δ. (Σύλλογος Επενδυτών Διαδικτύου) favlos118@gmail.com
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


1822 αναγνώστες
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017
20:36

Η έλευση του crowdfunding στην Ελλάδα δεν ήρθε μόνο με χαρακτηριστική καθυστέρηση, αλλά και με θεσμικά ζητήματα που κινδυνεύουν να το αδρανοποιήσουν πριν καν ξεκινήσουν. Γράφει ο Νίκος Οικονομόπουλος.

Crowdfunding… αλά ελληνικά!

Δημοσιεύθηκε: 15 Ιουνίου 2017 - 08:00

Του Νίκου Οικονομόπουλου*

Το crowdfunding έφτασε και αυτό στην ελληνική αγορά, όπως τόσα άλλα από το εξωτερικό με μια καθυστέρηση αρκετών ετών, κουβαλώντας όμως -λόγω της καθυστέρησης της ψήφισης μερικών απλών νομοθετημάτων που ποτέ δεν πρότεινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- τόσα προβλήματα και δυσκολίες που ουσιαστικά τώρα κινδυνεύει να αποτύχει πριν καν αρχίσει.

Αυτό μπορεί σχετικά εύκολα να ξεπεραστεί εάν οι επενδυτές πληροφορηθούν με απλό και κατανοητό τρόπο την λειτουργία του και καταλάβουν ότι θα υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία με αυτούς για την βελτίωση αυτού του τόσο ενδιαφέροντος χρηματοδοτικού εργαλείου.

Το crowdfunding ουσιαστικά συνάντησε την ανάγκη του μεγάλου πλήθους να εκφραστεί επενδυτικά, να βγει δηλαδή μπροστά και ατομικά να αποφασίσει ο καθένας χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και πολύπλοκες διαδικασίες, το πού θα βάλει τα χρήματα του.

Αποθέωση δηλαδή της ατομικότητας και αποκλειστική ευθύνη του πολίτη-επενδυτή που βάζει τα χρήματα του, έχοντας σκοπό την επένδυση, αλλά και την συνάντηση με ίδιους με αυτόν.

Διαδικασία λυτρωτική για όλο το οικοσύστημα πολιτικό και οικονομικό, αφού κάθε πολίτης επιλέγει και συμμετέχει έχοντας πλέον ατομική παρουσία και ευθύνη στην επένδυση και μάλιστα σε εταιρείες που βρίσκονται συνήθως σε αρχικό στάδιο (κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που έχει ήδη κατακτήσει μέσω των social media και της συμμετοχής του σε αυτά, σε άλλο επίπεδο εκεί: Της εκφοράς ατομικής άποψης).

Αυτά όλα με ελάχιστες απαραίτητες παρεμβάσεις: Έναν τόπο που θα συναντώνται οι ενδιαφερόμενοι, μια πλατφόρμα δηλαδή που θα δέχεται τις ιδέες των wannabe επιχειρηματιών και παράλληλα τις προσφορές των wannabe μετόχων, ενώ παράλληλα θα μπορεί να πάρει πληροφορίες όποιος θέλει για την εταιρεία ή ότι άλλο μπορεί να προσφερθεί για συμμετοχική χρηματοδότηση και όλα αυτά με ένα διακριτικό έλεγχο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στην Ελλάδα, όπως καταλάβατε, στρέψαμε την προσοχή μας λόγω των προβλημάτων με τις τράπεζες και της αδυναμίας χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων από αυτές, κυρίως στο equity-based crowdfunding (δίνω χρήματα-παίρνω μετοχές) που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι αυτό που θα κάλυπτε την ανάγκη να βρουν οι νέοι επιχειρηματίες κεφάλαια, για να κάνουν τις ιδέες τους πράξη.

Η προηγούμενη ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπό τον κ. Μποτόπουλο δεν προχώρησε καθόλου το θέμα, παρότι ο ίδιος άκουγε πάντα με προσοχή αυτά που εγώ προσωπικά του έλεγα (και αναφέρω αυτά που εγώ έλεγα διότι γι’ αυτά μπορώ να αναλάβω την ευθύνη προσωπικά), τόσο για το equity crowdfunding, αλλά και για το πάντα φλέγον θέμα των Δημοσίων Προτάσεων. Μάλιστα φεύγοντας πάντα σου έδινε την εντύπωση ότι όλα είναι προς διευθέτηση και η λύση ante portas.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν προχώρησε και ήρθαμε στην σημερινή ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπό τον κ. Γκότση που προχώρησε και τα δυο προαναφερθέντα θέματα και ειδικότερα το crowfunding πιο γρήγορα απ’ ότι προσωπικά περίμενα.

Είναι όμως λειτουργικός ο νόμος και ο σχεδιασμός για το equity crowdfunding που τελικά ψηφίστηκε και ισχύει σήμερα; (τα βασικά σημεία του εδώ).

Η απάντηση είναι ότι με μια-δυο εξαιρέσεις και υπολογίζοντας τις γραφειοκρατικές και υπαλληλικές διαδικασίες που ισχύουν, έχει πετύχει αυτό που θα έπρεπε να είχαμε δει να λειτουργεί εδώ και 6-7 χρόνια.

Τώρα αυτό που μένει, είναι να ξεκινήσει η διαδικασία και πάνω στην πορεία να γίνουν βελτιώσεις σε πολλά επιμέρους θέματα: Γρήγορα, αποτελεσματικά και κυρίως διαδραστικά όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε και στα δύο θέματα που λίμναζαν αρκετά χρόνια και έτσι να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.

Τέλος, όπως είχα πει και σε μια από τις συναντήσεις που είχαν γίνει για το θέμα του equity crowdfunding και συμμετείχα στην Συμβουλευτική Επιτροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου, καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει και την επιτυχή συνέχεια του εγχειρήματος είναι η απελευθέρωση του ορίου των 5.000 ευρώ ανά επενδυτή, το οποίο μπήκε για να προστατέψει το project και τους επενδυτές, οδηγώντας όμως σε σύγκρουση με την ίδια την ιδέα του croudfunding που σιχαίνεται τις προστασίες και αποθεώνει την ατομική επιλογή και ευθύνη.

Όσο μένει το όριο αυτό, παγιδεύει και εγκλωβίζει την ουσία του ίδιου του equity crowdfunding που απαιτεί, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής: ψηφιοποίηση, ατομική ευθύνη τοποθέτησης των χρημάτων, άμεση συμμετοχή μέσω της πλατφόρμας που την έχω στο τάμπλετ και στο κινητό μου και κυρίως: Συμμετοχή μου με όση δύναμη πυρός ΕΓΩ επιθυμώ!

• Ο κ. Νίκος Χ. Οικονομόπουλος είναι επιχειρηματίας και Αντιπρόεδρος του ΣΕΔ.

http://www.euro2day.gr/specials/opinions/article/1546402/crowdfunding-ala-ellhnika.html

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2163 αναγνώστες
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017
11:48

Έτοιμος να… «σπάσει αυγά», προκειμένου να αναβαθμίσει το επίπεδο της Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα και να προστατεύσει τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας δηλώνει ο ΣΕΔ.

ΧΑ: Ο ΣΕΔ θα βαθμολογεί δημοσίως τις εισηγμένες

Δημοσιεύθηκε: 24 Φεβρουαρίου 2017 - 08:23

    Στέφανος Kοτζαμάνης Στέφανος Kοτζαμάνης
    kotzamanis@euro2day.gr

Το 2017 θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος παρακολούθησης των τακτικών γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. που υλοποιεί ο Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου με τη στήριξη της ΕΧΑΕ και τη συνεργασία πολλών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από ολόκληρη τη χώρα.

Οι φετινοί στόχοι του προγράμματος είναι φιλόδοξοι, με τον ΣΕΔ μάλιστα να δηλώνει έτοιμος να βαθμολογήσει τις εισηγμένες εταιρείες στο κομμάτι των γενικών συνελεύσεων και της Εταιρικής Διακυβέρνησης, μέσα από τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού δείκτη.

Η βαθμολογία μάλιστα θα είναι δημόσια και στόχος του Συνδέσμου είναι οι επενδυτές να συνεξετάζουν τη συγκεκριμένη βαθμολογία πριν καταλήξουν στην αγορά μιας μετοχής.

Για όλα αυτά μιλούν στο Euro2day.gr ο πρόεδρος και ο γ΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΔ κ.κ. Μπάμπης Εγγλέζος (αριστερά στη φωτογραφία) και Νίκος Οικονομόπουλος.
Το πρόγραμμα παρακολούθησης των τακτικών γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών που υλοποιεί ο ΣΕΔ σε συνεργασία με μια ευρεία σειρά ελληνικών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων απ’ όλη την Ελλάδα ξεκίνησε το 2015 και συνεχίστηκε πέρυσι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ποιες βελτιώσεις έγιναν;

Θα έλεγα πως έγιναν βελτιώσεις σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, διευρύναμε σημαντικά το περιεχόμενο των ερωτήσεων σε σύγκριση με το 2015, καθώς πέρυσι δεν στοχεύσαμε μόνο στα ζητήματα που αφορούν την γενική συνέλευση, αλλά και στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το πώς συμπεριφέρεται γενικότερα μια εταιρεία. Εξετάσαμε για παράδειγμα μια σειρά από θέματα, όπως πχ το αν τα μέλη του Δ.Σ. είναι πραγματικά ανεξάρτητα, αν παρίστανται στη γενική συνέλευση, αν έχουν γίνει αγοραπωλησίες περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί, αν οι ελεγκτές είναι ανεξάρτητοι, ή αν μάλιστα προχωρούν σε προτάσεις προς τη διοίκηση.

Και δεύτερον, τροποποιήσαμε τους συντελεστές στάθμισης σε ορισμένες από τις σαράντα περίπου ερωτήσεις που υποβάλλουμε, έτσι ώστε το δείγμα να είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικό και να ποσοτικοποιείται καλύτερα.

Ποιο προέκυψε ότι είναι το επίπεδο Εταιρικής Διακυβέρνησης των εταιρειών του Χ.Α.;

Σε ό,τι αφορά το νομότυπο του θέματος, οι επιδόσεις των εισηγμένων που εξετάσαμε ήταν καλές. Ωστόσο, στην ουσία τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όσο φαίνονται. Με αυστηρά κριτήρια, ακόμη και οι καλύτερες εταιρείες πιθανόν να έπαιρναν χαμηλή βαθμολογία.

Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι του προγράμματος;

Το 2017 θα είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά. Τα πράγματα έχουν ωριμάσει και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με ονόματα. Είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να «σπάσουμε αυγά», προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο της Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα και να προστατευτούν τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας.

Κατά τα δύο χρόνια που προηγήθηκαν, αναφερόμαστε αόριστα σε κλαδικό επίπεδο. Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για κάθε εταιρεία ξεχωριστά και θα δημιουργήσουμε, ας πούμε έναν «κώδικα» (ίσως να τον ονομάσουμε κάπως διαφορετικά), ο οποίος θα βαθμολογεί τις γενικές συνελεύσεις και μέσα από αυτές και τις ίδιες τις εταιρείες. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε βαθμολογία ανά εταιρεία.

Θα παρακολουθούμε τις γενικές συνελεύσεις όχι ως προσκεκλημένοι όπως στο παρελθόν, αλλά ως μέτοχοι μειοψηφίας με μία μετοχή ο καθένας, ή με εξουσιοδοτήσεις από άλλους μετόχους. Ο δείκτης που θα δημιουργηθεί θα είναι μοναδικός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (υπάρχει ωστόσο στις ΗΠΑ).

Ποιος τελικά θα εκπονήσει αυτόν τον δείκτη;

Ο δείκτης θα εκπονηθεί από τον ΣΕΔ με τη συνδρομή όχι μόνο των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων, αλλά και γνωστών στατιστικολόγων που έχουμε επιλέξει. Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα έχει τη στήριξη πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και άλλες προτάσεις, τις οποίες εξετάζουμε προκειμένου να διευρύνουμε περαιτέρω τον αριθμό τους.

Να τονίσουμε επίσης και την πολύ σημαντική στήριξη που έχουμε από το Χ.Α., συνεργασία που προσδοκούμε μάλιστα να διευρυνθεί περαιτέρω στο μέλλον.

Η βαθμολογία κάθε εταιρείας θα δημοσιοποιείται;

Βεβαίως. Ο δείκτης αυτός θα είναι δημόσιος και θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΣΕΔ. Το πρόγραμμα παρακολούθησης των γενικών συνελεύσεων είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα. Ξεκινήσαμε πρόπερσι ως νήπια, πέρυσι γίναμε έφηβοι και φέτος πρέπει να αποδείξουμε ότι όλα αυτά που κάνουμε έχουν ουσία και νόημα.

Θέλουμε ο μέτοχος μειοψηφίας πριν αποφασίσει να αγοράσει μετοχές μιας εταιρείας να βλέπει και να συνεκτιμά το δικό μας δείκτη.

Πόσες γενικές συνελεύσεις σκοπεύετε να καλύψετε φέτος και άρα πόσες εταιρείες θα βαθμολογήσετε;

Φέτος σκοπεύουμε να καλύψουμε 12 βασικές εταιρείες συν άλλες περίπου 10-20 εταιρείες. Θα είναι κυρίως εισηγμένες από την μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ θα εντάξουμε μάλλον και κάποιες μικρότερες. Απ’ ότι έχουμε δει, μέσα από ένα τέτοιο δείγμα καλύπτουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της συνολικής εμπορευσιμότητας του Χ.Α.

Στέφανος Κοτζαμάνης​

http://www.euro2day.gr/news/market/article/1519953/ha-o-sed-tha-vathmologei-dhmosios-tis-eishgmenes.html

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1113 αναγνώστες
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016
11:25

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
6823 αναγνώστες
Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015
23:08

Δημιουργία, ΞΑΝΑ·

THANOS TZIMEROS AT THE BRITISH PARLIAMENT

Dimiourgia Xana! - Regional Organisation U.K. would like to invite you in a public event regarding the Greek crisis on Wednesday, 4th November 2015, 19:00 at the British Parliament.

Introduced by Mr. David Burrowes, Conservative Member of Parliament, the president of Dimiourgia Xana! Mr. Thanos Tzimeros will speak about the most important aspects of the Greek crisis, followed by a public discussion.

The event will be honoured by the presence of The Rt. Hon Ian Duncan Smith, Secretary of State for Work & Pensions and will be recorded by the satellite channel Hellenic TV (http://www.hellenictv.net).

More information here: https://www.facebook.com/events/839257012860465/

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1510 αναγνώστες
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015
11:01

Ζούμε τώρα μια περίοδο,σύντομη ευτυχώς,αποθέωσης του εκλογικού αποτελέσματος από πολλούς που ασχέτως τι ψήφισαν,έλκονται από το προφίλ του νικητή (αλλά και το προφίλ Λεβέντη) και προσαρμόζουν τα πάντα και ολη την πολιτική τους αντίληψη και σκέψη,συμπεραίνοντας και κρίνοντας αλλά και αποτιμώντας τα πάντα μέσα από το πρίσμα του πρώτου (συν Λεβέντη),απαξιώνοντας όποιον έχασε αλλά κ αυτά που έλεγε.

Όταν καθαρίσει η σκέψη και ξαναπεράσουμε από το αποτέλεσμα στην πράξη και δούμε πάλι τι μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση αλλά κ ο κ.Λεβέντης,θα επαναπροσδιοριστούν τα πράγματα και τότε θα έχει νόημα η αποτίμηση και τι πρέπει να γίνει την επόμενη φορά αλλά και τι προτάσεις υπάρχουν και σε άλλους χώρους

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 88123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Κάθε σχόλιο γνώμη και αναφορά σε μετοχές δεν ειναι προτροπή αγοράς ή πώλησης.

http://favlos.forumgreek.com/

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις