Τα Μυστικά των Μετοχών της Σοφοκλέους
http://favlos.forumgreek.com/
Λίγα λόγια για εμένα

http://favlos.forumgreek.com/

Αρκετά χρόνια στο Χρηματιστήριο ως επαγγελματίας και ως επενδυτής.Παράλληλα μέλος Δ.Σ. διάφορων Α.Ε. με αντικείμενο την Χρηματαγορά την Πληροφορική την Ενέργεια και την Διαχείριση Υδάτινων Πόρων.Συγγραφέας του βιβλίου ''Τα Μυστικά των Μετοχών της Σοφοκλέους'' εναν οδηγό συμπεριφοράς των μετοχων του ΧΑ.Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Δ. (Σύλλογος Επενδυτών Διαδικτύου) favlos118@gmail.com
(διαβάστε περισσότερα)
Σελίδες
Σύνδεσμοι


12186 αναγνώστες
Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017
00:57

Έρχονται οι omnibus accounts στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Νικόλαου Χ. Οικονομόπουλου*Υποχρεωτικοί γίνονται για πρώτη φορά στο ελληνικό Χρηματιστήριο οι συλλογικοί λογαριασμοί επενδυτών (omnibus accounts) στους οποίους θα επιτρέπεται πλέον να τηρούνται άυλοι τίτλοι. Η δυνατότητα αυτή έρχεται πλέον να προστεθεί στο σημερινό σύστημα των λογαριασμών ανά επενδυτή που τηρούνται στο Σύστημα Άυλων Τίτλων και οι οποίοι παρέχουν άμεση πρόσβαση στην πληροφόρηση. Η ευρωπαϊκή οδηγία δημιουργεί νέα δεδομένα στην ελληνική κεφαλαιαγορά και προκαλεί ανησυχία σε εισηγμένες εταιρείες για το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωπες ακόμη και με επιθετικές εξαγορές από άγνωστους μετόχους.

Την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Συστήματος Άυλων Τίτλων για την προσαρμογή στον Κανονισμό CSDR». Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Το νομοσχέδιο αφορά στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου συστήματος άυλων τίτλων, οι οποίες γίνονται μετά από Κοινοτική οδηγία, με νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Κύριες αλλαγές είναι δύο :

α) Παύει να είναι Εθνικό μονοπώλιο η τήρηση άυλων τίτλων και απελευθερώνονται οι υπηρεσίες του Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων (ΚΑΤ). Η απελευθέρωση εισάγεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

&

β) Γίνεται υποχρεωτική η δυνατότητα δημιουργίας omnibus accounts, συλλογικών δηλαδή λογαριασμών αξιών, μέσω των οποίων τηρούνται συγκεντρωτικά κινητές αξίες που ανήκουν σε τρίτους που δεν γνωρίζουμε άμεσα την ταυτότητα τους.

Η δυνατότητα δημιουργίας αυτών των λογαριασμών, είναι πέρα από τους ήδη υπάρχοντες ατομικούς λογαριασμούς ανά πελάτη, την "μερίδα επενδυτή" δηλαδή στο ΣΑΤ που όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουμε.

Συνέπεια της δημιουργίας συλλογικών λογαριασμών,είναι η τροποποίηση λειτουργίας του συστήματος "άμεσης τήρησης τίτλων" σε επίπεδο τελικού επενδυτή, κάτι που επηρεάζει τα μετοχολόγια των εισηγμένων που δεν θα έχουν την δυνατότητα άμεσης γνώσης και ταυτοποίησης των μετόχων σε συλλογικούς λογαριασμούς.

Σε περιπτώσεις Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων θα υπάρχει χρόνος ώστε να ενημερώνεται η εταιρεία και οι μέτοχοι για την ταυτότητα των μετεχόντων στους συλλογικούς λογαριασμούς,ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται χρονική απόσταση εικοσιπέντε ημερών ώστε να έχουμε τους μετέχοντες από τον διαμεσολαβητή, να δούμε δηλαδή διάφανο (see-through) τον omnibus account

Εδώ υπήρξε παρέμβαση από Πρόεδρο εισηγμένης εταιρείας που ανέφερε ότι,η μη ύπαρξη καθημερινής και ονομαστικής ενημέρωσης των αλλαγών του μετοχολογίου στους συλλογικούς λογαριασμούς, ενέχει κινδύνους διότι μπορεί να υπάρχουν αγορές μετοχών μέσω ενός omnibus account σε εταιρεία που έχει μεγάλη διασπορά (free float) και να βρίσκεται ξαφνικά μέτοχος με μεγάλο ποσοστό και προοπτικές επιθετικής εξαγοράς.

Τα παραπάνω είναι σε πολύ γενικές γραμμές οι κύριες διαφορές ενώ για πλήρη ενημέρωση στο τέλος του άρθρου υπάρχει link που παραπέμπει στο πλήρες υλικό του νόμου και τις παρουσιάσεις της επιτροπής που συστάθηκε υπό τον Καθηγητή κ.νΘωμαδάκη,για την προσαρμογή της οδηγίας στο Ελληνικό δίκαιο.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήταν φυσικά παρόντες όλοι οι ενδιαφερόμενοι και μπορώ να βεβαιώσω ότι υπήρξε πλήρης αμηχανία για την οδηγία και την προσαρμογή της,αφού όπως δήλωσαν αρκετοί από αυτούς δεν είχαν γνώση του νόμου αλλά ούτε και της εργασίας της επιτροπής προσαρμογής

Ψάχνοντας το νόμο στο opengov.gr,είδα ότι είχε αναρτηθεί στις 15/9 και είχε ολοκληρωθεί η διαβούλευση στις 25/9, λιγοστός δηλαδή χρόνος για να ενημερωθούν και να παρέμβουν οι ενδιαφερόμενοι.

Χαρακτηριστική η παρέμβαση του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη Προέδρου Χρηματιστηριακής,στο τέλος της εκδήλωσης που ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Καλό θα ήταν να είχαμε και εμείς το νόμο,ώστε να μπορούμε να κάνουμε και πιο έξυπνες ερωτήσεις"

Το σχετικό link με όλο το υλικό εδώ.

*Ο κ. Νικόλαος Χ. Οικονομόπουλος είναι Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου (ΣΕΔ)
 

http://www.liberal.gr/arthro/171780/apopsi/arthra/erchontai-oi-omnibus-accounts-sto-chrimatistirio-athinon.html

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
359 αναγνώστες
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017
00:31

Κάλπη για να ψηφίσουμε θα βρούμε ?

Διαμηνύουν παντού και σε κάθε ευκαιρία ότι η θητεία της κυβέρνησης τους θα λήξει ακριβώς στο τέλος της τετραετίας, ενώ o υπουργός Κουρουμπλής λέει ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ,ο άλλος υπουργός Σταθάκης σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα σε ερώτηση που του έκαναν αν θα γίνουν σύντομα εκλογές,πήγε να πεθάνει από τα γέλια !

Να πω ότι έχουν τόσο θεαματικά αποτελέσματα στην διάρκεια της θητείας τους που δεν θέλουν να μας στερήσουν ούτε λεπτό από την παρουσία τους?

Ε όχι αυτό δεν παίζει ,ούτε η μάνα του Τσίπρα δεν θα τόλεγε.

Πιστεύουν ότι κάτι θα γίνει και θα καταφέρουν να ‘’το γυρίσουν’’ στο παρά πέντε?

Δεν ξέρω,βλέποντας όμως όλα αυτά που είπαν και μετά τα αναίρεσαν με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα που μετέτρεψαν το ΟΧΙ σε ΝΑΙ χωρίς κανένα ενδοιασμό ή κάποια συγγνώμη,σκέφτομαι ότι ακόμα και αυτή η ώρα που θα πάμε στην κάλπη δεν είναι τόσο δεδομένη όσο ήταν μέχρι τώρα

Φοβάμαι μήπως δούμε τον Τσίπρα σε ρόλο Καλογιάννη,του βουλευτή της ΝΔ που ‘’απήγαγε’’ την κάλπη το 1985 στην ψηφοφορία για την εκλογή Πρόεδρου και την μετέφερε στα γραφεία του κόμματος.

Τότε ο Καλογιάννης άρπαξε την κάλπη μέσα από την βουλή,την έριξε στους ώμους του και έτρεξε να την κρύψει εκεί που πίστευε ότι είναι καλύτερα..στα γραφεία του κόμματος του.

Τότε η απαχθείσα κάλπη επεστράφη γρήγορα και η εκλογή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Σαρτζετάκη έγινε,με πρωτόγνωρα διαβλητές διαδικασίες από την μεριά του τοτε κυβερνώντος κόμματος (ΠΑΣΟΚ),αλλά έστω έτσι.. έγινε.

Ο Τσίπρας αν ‘’αρπάξει’’ την κάλπη των εκλογών με κάποια δικαιολογία,όπως δημοψήφισμα για την αλλαγή νομίσματος και έξοδο από την Ευρωζώνη και μέχρι να λυθούν όλα αυτά την ‘’μεταφέρει’’ για Εθνικούς λόγους στα γραφεία του κόμματός του,λέτε να την ξαναδούμε ή θα πληρώσουμε και εμείς τον φόρο στον Κομμουνισμό που γλυτώσαμε μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο,μένοντας ετεροχρονισμένα στον πάγο για άγνωστo χρονικό διάστημα αναμένοντας τις ξένες δυνάμεις και τους συσχετισμούς να αλλάξουν,ώστε να σωθούμε και εμείς,όπως περίμεναν αρκετές δεκαετίες τόσες πρώην ανατολικές χώρες αλλά και η ίδια η Ρωσία.

Αρκεί η θεσμική συμμετοχή μας στην Ευρώπη να μας προφυλάξει από εκτροπές συνταγματικές?

Τα αυτονόητα μετά το 1974 ισχύουν και θα συνεχιστούν αυτόματα χωρίς απολύτως καμιά παρέκκλιση,χωρίς εμείς οι πολίτες να κάνουμε τίποτα έχοντας την πεποίθηση ότι αρκεί το Σύνταγμα,η Ευρώπη και η δύναμη των θεσμών ή ίσως η αποτρεπτική ισχύς της ισχυρής ανάμνησης των εκτελέσων στο Γουδή?

Πιστεύω ότι τα αυτονόητα κάθε μορφής δεν ισχύουν πλέον,έχουμε δει αυτή την περίοδο τόσα πολλά που ακόμα και μια εκτροπή, όπως αυτή που περιγράφω πιο πάνω μπορεί να μην είναι και ότι χειρότερο θα δούμε ή θα γίνει στο μέλλον.

Χρέος μας είναι να είμαστε παντού ενεργοί πολίτες για να προστατεύσουμε αυτό που έχουμε κερδίσει μετα το 1974

Νικόλαος Χ. Οικονομόπουλος

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
578 αναγνώστες
Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017
11:17

Η αριστερή μηχανή του κιμά δουλεύει ασταμάτητα 24 ώρες

Του Νικόλαου Χ. Οικονομόπουλου*

Δημοσίευμα εφημερίδας αναφέρει ότι στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Κομοτηνή, απομακρύνθηκαν τα τραπεζάκια των φοιτητικών παρατάξεων, ενώ από πέρυσι έχουν εξαφανιστεί και οι αφίσες.

Είδηση που μάλλον πέρασε χωρίς να την προσέξει κανείς.

Τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες «Left Nevers» φοιτητές που δεν είχαν ακούσει σχεδόν τίποτα για την αριστερά και ποτέ δε είχαν διανοηθεί να υιοθετήσουν έννοιες και συμπεριφορές που παραπέμπουν στην μεταπολιτευτική περίοδο, έχουν περάσει και περνούν την πόρτα των Πανεπιστημίων.

Παρ’όλα αυτά όμως, μόλις πέρναγαν την πόρτα των ιδρυμάτων, τους υποδέχονταν επιθετικά δεκάδες εκπρόσωποι αριστερών κυρίως φοιτητικών παρατάξεων, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη έκφρασης τους που φυσικά είχε αδιαμόρφωτα μεταρρυθμιστικά-ριζοσπαστικά στοιχεία και ενώ θα μπορούσαν οι φοιτητές στην πορεία να τα διοχετεύσουν στην δημιουργία και την απογείωση της δεξιοτήτων τους όπως γίνεται σε κάθε Δυτική χώρα, τους οδηγούσαν στην άρνηση και στην στάση ζωής με όρους παρελθόντος, προσπαθώντας να τους εντάξουν στην δική τους παράταξη και τρόπο ζωής.

Το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης επικράτηση όλων αυτών των αριστερών φοιτητικών ομάδων, που λόγω της επιθετικότητας κυριάρχησαν και κυριαρχούν στον Πανεπιστημιακό χώρο, ηγεμονεύοντας τόσο στα μυαλά και στις συμπεριφορές μεγάλου μέρους των φοιτητών αλλά και στον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων των ιδρυμάτων, ακόμα και σε περιόδους που στις φοιτητικές εκλογές δεν είχαν την πλειοψηφία.

Η κατάληξη ήταν να βλέπουμε αυτή την εξευτελιστική εικόνα των Πανεπιστημίων, να είναι δηλαδή οι χώροι γεμάτοι αριστερές αφίσες, να κυριαρχεί η βρωμιά παντού και όλη αυτή η ασυδοσία να περνάει χωρίς πρόβλημα στην καθημερινότητα της κοινότητας και στην αποδοχή από την πολιτεία και τις αρχές των Πανεπιστημίων.

Δηλαδή μιλάμε για μια ακούραστη αριστερή μηχανή του κιμά που διέλυε και ομογενοποιούσε κάθε μυαλό, δημιουργώντας στην ουσία και διατηρώντας όλη την παθογένεια που μας τυραννάει μεταπολιτευτικά.

Μετά την θητεία στα Πανεπιστήμια, εύκολα ο κάθε φοιτητοπατέρας πέρναγε μετά σε εργατοπατέρας, ο κάθε καταληψίας σε συνδικαλισταρά που διεκδικεί χωρίς τέλος παραβιάζοντας και αγνοώντας κάθε νόμο και ηθική αξία σε όλα τα επίπεδα, έχοντας την πεποίθηση ότι «διεκδικεί κεκτημένα», ενώ ένα μεγάλο κομμάτι περνούσε και στις παρυφές της νομιμότητας (και ίσως παραπέρα), διεκδικώντας και κερδίζοντας την μάχη του πεζοδρομίου, έχοντας παρεμβατικό ρόλο μέσω των «δράσεων» του αλλά και του σχολιασμού που ακολουθούσε μέσα από «ανεξάρτητα δίκτυα».

Η όλη αυτή κατάσταση κορυφώθηκε το 2015 με την εκλογή αυτού του συστήματος και των παραφυάδων του στην εξουσία, με επικεφαλής και Πρωθυπουργό ένα γνήσιο τέκνο της παράνοιας που ζήσαμε και ζούμε στους χώρους των πανεπιστημίων και στα μυαλά των φοιτητών που πέρασαν από την αριστερή ισοπεδωτική μηχανή του κιμά.

Το τέλος όλης αυτής της κρατικιστικής αντίληψης και του πελατειακού κράτους, περνάει σε τεράστιο ποσοστό από τον καθαρισμό των Πανεπιστημίων τόσο στα κτήρια όσο και στον περιορισμό μέχρι εξαφάνισης, των ομάδων που κυριαρχούν  σε αυτούς τους χώρους και μαζί της επιρροής που ασκούν στους φοιτητές.

Η αρχή έγινε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, γνωρίζω και άλλες προσπάθειες και περιπτώσεις σε εξέλιξη με τον ίδιο στόχο.

Χωρίς όμως συνολική υποστήριξη και διάρκεια θα χαθεί και αυτή όπως και οι άλλες προσπάθειες και θα έχουμε στο μέλλον να την θυμόμαστε.

*Ο κ. Νικόλαος Χ. Οικονομόπουλος είναι Επιχειρηματίας, υποψήφιος Βουλευτής Αρκαδίας με την «Δημιουργία Ξανά».

http://www.liberal.gr/arthro/162517/apopsi/arthra/i-aristeri-michani-tou-kima-douleuei-astamatita-24-ores.html

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2134 αναγνώστες
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017
20:36

Η έλευση του crowdfunding στην Ελλάδα δεν ήρθε μόνο με χαρακτηριστική καθυστέρηση, αλλά και με θεσμικά ζητήματα που κινδυνεύουν να το αδρανοποιήσουν πριν καν ξεκινήσουν. Γράφει ο Νίκος Οικονομόπουλος.

Crowdfunding… αλά ελληνικά!

Δημοσιεύθηκε: 15 Ιουνίου 2017 - 08:00

Του Νίκου Οικονομόπουλου*

Το crowdfunding έφτασε και αυτό στην ελληνική αγορά, όπως τόσα άλλα από το εξωτερικό με μια καθυστέρηση αρκετών ετών, κουβαλώντας όμως -λόγω της καθυστέρησης της ψήφισης μερικών απλών νομοθετημάτων που ποτέ δεν πρότεινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- τόσα προβλήματα και δυσκολίες που ουσιαστικά τώρα κινδυνεύει να αποτύχει πριν καν αρχίσει.

Αυτό μπορεί σχετικά εύκολα να ξεπεραστεί εάν οι επενδυτές πληροφορηθούν με απλό και κατανοητό τρόπο την λειτουργία του και καταλάβουν ότι θα υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία με αυτούς για την βελτίωση αυτού του τόσο ενδιαφέροντος χρηματοδοτικού εργαλείου.

Το crowdfunding ουσιαστικά συνάντησε την ανάγκη του μεγάλου πλήθους να εκφραστεί επενδυτικά, να βγει δηλαδή μπροστά και ατομικά να αποφασίσει ο καθένας χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και πολύπλοκες διαδικασίες, το πού θα βάλει τα χρήματα του.

Αποθέωση δηλαδή της ατομικότητας και αποκλειστική ευθύνη του πολίτη-επενδυτή που βάζει τα χρήματα του, έχοντας σκοπό την επένδυση, αλλά και την συνάντηση με ίδιους με αυτόν.

Διαδικασία λυτρωτική για όλο το οικοσύστημα πολιτικό και οικονομικό, αφού κάθε πολίτης επιλέγει και συμμετέχει έχοντας πλέον ατομική παρουσία και ευθύνη στην επένδυση και μάλιστα σε εταιρείες που βρίσκονται συνήθως σε αρχικό στάδιο (κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που έχει ήδη κατακτήσει μέσω των social media και της συμμετοχής του σε αυτά, σε άλλο επίπεδο εκεί: Της εκφοράς ατομικής άποψης).

Αυτά όλα με ελάχιστες απαραίτητες παρεμβάσεις: Έναν τόπο που θα συναντώνται οι ενδιαφερόμενοι, μια πλατφόρμα δηλαδή που θα δέχεται τις ιδέες των wannabe επιχειρηματιών και παράλληλα τις προσφορές των wannabe μετόχων, ενώ παράλληλα θα μπορεί να πάρει πληροφορίες όποιος θέλει για την εταιρεία ή ότι άλλο μπορεί να προσφερθεί για συμμετοχική χρηματοδότηση και όλα αυτά με ένα διακριτικό έλεγχο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στην Ελλάδα, όπως καταλάβατε, στρέψαμε την προσοχή μας λόγω των προβλημάτων με τις τράπεζες και της αδυναμίας χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων από αυτές, κυρίως στο equity-based crowdfunding (δίνω χρήματα-παίρνω μετοχές) που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι αυτό που θα κάλυπτε την ανάγκη να βρουν οι νέοι επιχειρηματίες κεφάλαια, για να κάνουν τις ιδέες τους πράξη.

Η προηγούμενη ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπό τον κ. Μποτόπουλο δεν προχώρησε καθόλου το θέμα, παρότι ο ίδιος άκουγε πάντα με προσοχή αυτά που εγώ προσωπικά του έλεγα (και αναφέρω αυτά που εγώ έλεγα διότι γι’ αυτά μπορώ να αναλάβω την ευθύνη προσωπικά), τόσο για το equity crowdfunding, αλλά και για το πάντα φλέγον θέμα των Δημοσίων Προτάσεων. Μάλιστα φεύγοντας πάντα σου έδινε την εντύπωση ότι όλα είναι προς διευθέτηση και η λύση ante portas.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν προχώρησε και ήρθαμε στην σημερινή ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπό τον κ. Γκότση που προχώρησε και τα δυο προαναφερθέντα θέματα και ειδικότερα το crowfunding πιο γρήγορα απ’ ότι προσωπικά περίμενα.

Είναι όμως λειτουργικός ο νόμος και ο σχεδιασμός για το equity crowdfunding που τελικά ψηφίστηκε και ισχύει σήμερα; (τα βασικά σημεία του εδώ).

Η απάντηση είναι ότι με μια-δυο εξαιρέσεις και υπολογίζοντας τις γραφειοκρατικές και υπαλληλικές διαδικασίες που ισχύουν, έχει πετύχει αυτό που θα έπρεπε να είχαμε δει να λειτουργεί εδώ και 6-7 χρόνια.

Τώρα αυτό που μένει, είναι να ξεκινήσει η διαδικασία και πάνω στην πορεία να γίνουν βελτιώσεις σε πολλά επιμέρους θέματα: Γρήγορα, αποτελεσματικά και κυρίως διαδραστικά όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε και στα δύο θέματα που λίμναζαν αρκετά χρόνια και έτσι να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.

Τέλος, όπως είχα πει και σε μια από τις συναντήσεις που είχαν γίνει για το θέμα του equity crowdfunding και συμμετείχα στην Συμβουλευτική Επιτροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου, καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει και την επιτυχή συνέχεια του εγχειρήματος είναι η απελευθέρωση του ορίου των 5.000 ευρώ ανά επενδυτή, το οποίο μπήκε για να προστατέψει το project και τους επενδυτές, οδηγώντας όμως σε σύγκρουση με την ίδια την ιδέα του croudfunding που σιχαίνεται τις προστασίες και αποθεώνει την ατομική επιλογή και ευθύνη.

Όσο μένει το όριο αυτό, παγιδεύει και εγκλωβίζει την ουσία του ίδιου του equity crowdfunding που απαιτεί, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής: ψηφιοποίηση, ατομική ευθύνη τοποθέτησης των χρημάτων, άμεση συμμετοχή μέσω της πλατφόρμας που την έχω στο τάμπλετ και στο κινητό μου και κυρίως: Συμμετοχή μου με όση δύναμη πυρός ΕΓΩ επιθυμώ!

• Ο κ. Νίκος Χ. Οικονομόπουλος είναι επιχειρηματίας και Αντιπρόεδρος του ΣΕΔ.

http://www.euro2day.gr/specials/opinions/article/1546402/crowdfunding-ala-ellhnika.html

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2316 αναγνώστες
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017
11:48

Έτοιμος να… «σπάσει αυγά», προκειμένου να αναβαθμίσει το επίπεδο της Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα και να προστατεύσει τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας δηλώνει ο ΣΕΔ.

ΧΑ: Ο ΣΕΔ θα βαθμολογεί δημοσίως τις εισηγμένες

Δημοσιεύθηκε: 24 Φεβρουαρίου 2017 - 08:23

    Στέφανος Kοτζαμάνης Στέφανος Kοτζαμάνης
    kotzamanis@euro2day.gr

Το 2017 θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος παρακολούθησης των τακτικών γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. που υλοποιεί ο Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου με τη στήριξη της ΕΧΑΕ και τη συνεργασία πολλών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από ολόκληρη τη χώρα.

Οι φετινοί στόχοι του προγράμματος είναι φιλόδοξοι, με τον ΣΕΔ μάλιστα να δηλώνει έτοιμος να βαθμολογήσει τις εισηγμένες εταιρείες στο κομμάτι των γενικών συνελεύσεων και της Εταιρικής Διακυβέρνησης, μέσα από τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού δείκτη.

Η βαθμολογία μάλιστα θα είναι δημόσια και στόχος του Συνδέσμου είναι οι επενδυτές να συνεξετάζουν τη συγκεκριμένη βαθμολογία πριν καταλήξουν στην αγορά μιας μετοχής.

Για όλα αυτά μιλούν στο Euro2day.gr ο πρόεδρος και ο γ΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΔ κ.κ. Μπάμπης Εγγλέζος (αριστερά στη φωτογραφία) και Νίκος Οικονομόπουλος.
Το πρόγραμμα παρακολούθησης των τακτικών γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών που υλοποιεί ο ΣΕΔ σε συνεργασία με μια ευρεία σειρά ελληνικών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων απ’ όλη την Ελλάδα ξεκίνησε το 2015 και συνεχίστηκε πέρυσι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ποιες βελτιώσεις έγιναν;

Θα έλεγα πως έγιναν βελτιώσεις σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, διευρύναμε σημαντικά το περιεχόμενο των ερωτήσεων σε σύγκριση με το 2015, καθώς πέρυσι δεν στοχεύσαμε μόνο στα ζητήματα που αφορούν την γενική συνέλευση, αλλά και στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το πώς συμπεριφέρεται γενικότερα μια εταιρεία. Εξετάσαμε για παράδειγμα μια σειρά από θέματα, όπως πχ το αν τα μέλη του Δ.Σ. είναι πραγματικά ανεξάρτητα, αν παρίστανται στη γενική συνέλευση, αν έχουν γίνει αγοραπωλησίες περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί, αν οι ελεγκτές είναι ανεξάρτητοι, ή αν μάλιστα προχωρούν σε προτάσεις προς τη διοίκηση.

Και δεύτερον, τροποποιήσαμε τους συντελεστές στάθμισης σε ορισμένες από τις σαράντα περίπου ερωτήσεις που υποβάλλουμε, έτσι ώστε το δείγμα να είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικό και να ποσοτικοποιείται καλύτερα.

Ποιο προέκυψε ότι είναι το επίπεδο Εταιρικής Διακυβέρνησης των εταιρειών του Χ.Α.;

Σε ό,τι αφορά το νομότυπο του θέματος, οι επιδόσεις των εισηγμένων που εξετάσαμε ήταν καλές. Ωστόσο, στην ουσία τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όσο φαίνονται. Με αυστηρά κριτήρια, ακόμη και οι καλύτερες εταιρείες πιθανόν να έπαιρναν χαμηλή βαθμολογία.

Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι του προγράμματος;

Το 2017 θα είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά. Τα πράγματα έχουν ωριμάσει και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με ονόματα. Είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να «σπάσουμε αυγά», προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο της Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα και να προστατευτούν τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας.

Κατά τα δύο χρόνια που προηγήθηκαν, αναφερόμαστε αόριστα σε κλαδικό επίπεδο. Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για κάθε εταιρεία ξεχωριστά και θα δημιουργήσουμε, ας πούμε έναν «κώδικα» (ίσως να τον ονομάσουμε κάπως διαφορετικά), ο οποίος θα βαθμολογεί τις γενικές συνελεύσεις και μέσα από αυτές και τις ίδιες τις εταιρείες. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε βαθμολογία ανά εταιρεία.

Θα παρακολουθούμε τις γενικές συνελεύσεις όχι ως προσκεκλημένοι όπως στο παρελθόν, αλλά ως μέτοχοι μειοψηφίας με μία μετοχή ο καθένας, ή με εξουσιοδοτήσεις από άλλους μετόχους. Ο δείκτης που θα δημιουργηθεί θα είναι μοναδικός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (υπάρχει ωστόσο στις ΗΠΑ).

Ποιος τελικά θα εκπονήσει αυτόν τον δείκτη;

Ο δείκτης θα εκπονηθεί από τον ΣΕΔ με τη συνδρομή όχι μόνο των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων, αλλά και γνωστών στατιστικολόγων που έχουμε επιλέξει. Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα έχει τη στήριξη πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και άλλες προτάσεις, τις οποίες εξετάζουμε προκειμένου να διευρύνουμε περαιτέρω τον αριθμό τους.

Να τονίσουμε επίσης και την πολύ σημαντική στήριξη που έχουμε από το Χ.Α., συνεργασία που προσδοκούμε μάλιστα να διευρυνθεί περαιτέρω στο μέλλον.

Η βαθμολογία κάθε εταιρείας θα δημοσιοποιείται;

Βεβαίως. Ο δείκτης αυτός θα είναι δημόσιος και θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΣΕΔ. Το πρόγραμμα παρακολούθησης των γενικών συνελεύσεων είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα. Ξεκινήσαμε πρόπερσι ως νήπια, πέρυσι γίναμε έφηβοι και φέτος πρέπει να αποδείξουμε ότι όλα αυτά που κάνουμε έχουν ουσία και νόημα.

Θέλουμε ο μέτοχος μειοψηφίας πριν αποφασίσει να αγοράσει μετοχές μιας εταιρείας να βλέπει και να συνεκτιμά το δικό μας δείκτη.

Πόσες γενικές συνελεύσεις σκοπεύετε να καλύψετε φέτος και άρα πόσες εταιρείες θα βαθμολογήσετε;

Φέτος σκοπεύουμε να καλύψουμε 12 βασικές εταιρείες συν άλλες περίπου 10-20 εταιρείες. Θα είναι κυρίως εισηγμένες από την μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ θα εντάξουμε μάλλον και κάποιες μικρότερες. Απ’ ότι έχουμε δει, μέσα από ένα τέτοιο δείγμα καλύπτουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της συνολικής εμπορευσιμότητας του Χ.Α.

Στέφανος Κοτζαμάνης​

http://www.euro2day.gr/news/market/article/1519953/ha-o-sed-tha-vathmologei-dhmosios-tis-eishgmenes.html

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 89123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Κάθε σχόλιο γνώμη και αναφορά σε μετοχές δεν ειναι προτροπή αγοράς ή πώλησης.

http://favlos.forumgreek.com/

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις